zonneregio zonneregio

Burgercoöperatie Campina Energie bereikt akkoord met Eneco

27-11-2015 09:56
Burgercoöperatie Campina Energie
Burgercoöperatie "Campina Energie” sloot een samenwerkingscontract met Eneco voor het windpark Turnhout-Zuid. De algemene vergadering nam akte van het akkoord, dat na een lang onderhandelingstraject werd bereikt. Midden januari start de coöperatie met de coöperantenwerving in de Kempen.

Het windpark Turnhout-Zuid omvat twee windmolens langs de E34. Eneco heeft daarvoor ondertussen de bouwvergunning en de verscherpte milieuvergunning zit ook in zijn eindfase. Campina Energie CVBA heeft met Eneco een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een participatie van 20 % in dit windpark. Als alles volgens plan verloopt zullen de molens draaien medio 2017. Dit is de eerste grote participatie voor de nieuwe burgercoöperatie Campina Energie CVBA en tegelijk de eerste in de Kempen. Voorzitter Wout Baert: "We zijn bijzonder blij dat we de onderhandelingen tot een goed einde hebben kunnen brengen. De doelstellingen van Campina Energie kunnen we nu eindelijk concreet maken. Wie coöperant wordt, kan niet alleen stroom krijgen uit deze windmolens, we gaan ook investeren in een platform waarmee we coöperanten willen ondersteunen in hun energiebesparing. Coöperanten doen dus twee keer hun voordeel.” 
 
Ook Eneco kijkt tevreden terug op de onderhandelingen met Campina Energie. "Zoals met al onze projecten wil Eneco ook hier volop inzetten op rechtstreekse participatie," zegt Thomas Degreef van Eneco. "Dit past binnen onze bedrijfsstrategie van ‘duurzaam, decentraal en samen energie opwekken’, waarbij ook omwonenden de kans krijgen om mee te investeren."
 
Schepen Hannes Anaf, schepen van energie en duurzaamheid, reageert namens de Stad Turnhout: “Als stadsbestuur zetten we hoog in op duurzaamheid. We legden ook op dat bij investeringen in hernieuwbare energie minstens 20% burgerparticipatie moet worden nagestreefd. Zo krijgt iedereen de kans om mee te investeren. We zijn dan ook erg tevreden dat Campina Energie in dit project participeert en hopen dat dit navolging krijgt, in Turnhout en de ruime regio.”
 
Campina Energie werkt intussen ook nog aan andere projecten in Beerse en in Olen. Ook die plannen worden de komende maanden concreet uitgewerkt.
 
Start coöperantenwerving 
Geïnteresseerde vennoten keken al lang uit naar deze participatie. Concreet betekent dit dat Campina Energie na nieuwjaar - midden januari - zal starten met de werving van coöperanten in de Kempen. Burgers, verenigingen en bedrijven kunnen vennoot worden van Campina Energie. Een aandeel zal 250,- EUR kosten. Eén vennoot kan maximaal 20 aandelen kopen. Voor het Eneco-project wil Campina Energie 650.000,- EUR ophalen. Meer concrete info volgt in januari via de nieuwsbrief en via de onze website.

Ga terug

© Campina Energie | Privacy verklaring
website|FABRIEK81