zonneregio zonneregio

Eandis

03-10-2016 20:34

Campina Energie wil coöperatieve kapitaalsinbreng voor Eandis.
Winsten naar China laten vloeien is de verkeerde keuze als er lokaal voldoende kapitaal voorhanden is.

KEMPEN, TURNHOUT – Moet een reusachtig Chinees staatsbedrijf investeren in ons elektriciteitsnetwerk? Moet het daarvoor jaarlijks 4% vast rendement krijgen terwijl het geld op onze spaarboekjes nagenoeg niets opbrengt? Is het elektriciteitsnetwerk geen basisinfrastructuur die in handen van de Vlaamse steden en gemeenten en hun inwoners moet blijven?

Campina Energie stelt ernstige vragen bij de manier waarop de kapitaalsverhoging bij Eandis vorm kreeg. “Burgercoöperaties zoals Campina Energie bewijzen dat mensen zich sterk betrokken voelen met alles wat er gebeurt rond energie”, zo zegt Wout Baert, voorzitter van Campina Energie. “Het is dan ook vreemd dat sommige van onze overheden blijven kiezen om een gegarandeerd rendement naar Parijs en nu zelfs China te laten vloeien, terwijl mensen hier op hun spaarboekjes amper een habbekrats verdienen…” Campina Energie vindt dat er te weinig is onderzocht hoe burgers, via coöperaties, mee kunnen investeren in het kapitaal dat Eandis nodig heeft voor de energietransitie.

Is China wel de juiste partner?

De vraag stelt zich of we een reusachtig Chinees staatsbedrijf zeggenschap moeten geven over dingen die belangrijk zijn voor ons allen. Samen met het Transitienetwerk Middenveld en andere coöperaties rond hernieuwbare energie heeft Campina Energie cvba daar grote vragen bij. Het gelooft in de combinatie van gemeenten en een burgercoöperatie. Gemeenten vertegenwoordigen àlle burgers: de opbrengsten kunnen dus ook iedereen ten goede komen. Een coöperatie van wakkere burgers zorgt ervoor dat ook de overige meerwaarde in Vlaanderen blijft en dat Eandis als een modern energiebedrijf ook mentaal dichter staat bij zijn eigenlijke eigenaren én klanten.

Impact van Parijs?

"Sinds de klimaattop van Parijs, maar ook daarvoor al, is bij mensen het bewustzijn aanwezig dat er wat moet veranderen, maar het lijkt alsof burgers sneller willen veranderen en de politiek maar traagt volgt. Dat je kan investeren in hernieuwbare energie, in de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, én er nog een cent aan overhouden, klinkt velen als muziek in de oren. Waarom maken we daar dan geen gebruik van?” vervolgt Wout Baert.

TEKEN DE PETITIE OP www.transitienetwerkmiddenveld.be !

Samen met alle andere Vlaamse coöperaties voor hernieuwbare energie en het Transitienetwerk Middenveld roept Campina Energie op om haar oproep te ondertekenen op http://www.transitienetwerkmiddenveld.be/eandis

Ga terug

© Campina Energie | Privacy verklaring
website|FABRIEK81