zonneregio zonneregio

Campina Energie wordt een volwaardig energiecoöperatie

18-03-2015 18:28

Op dinsdag 17 maart 2015 zetten de stichtende leden van Campina Energie hun handtekening onder de oprichtingsakte van hun cvba in het kantoor van Notaris Van Haeren in Turnhout.
Het is de laatste stap in het plan dat in de schoot van  burgerbeweging De Koep eind 2013 werd gelanceerd om een ‘echt’ coöperatief energie bedrijf op te starten in de Kempen. Tergelijkertijd is het de eerste stap van een nieuw en boeiend Kempens energieverhaal. Nu pas begint immers het echte werk.

Voorzitter Wout Baert: "Cvba Campina Energie staat vandaag – samen met de Kempense burgers – klaar, niet alleen om haar plek op te eisen in projecten van hernieuwbare energie, maar ook om er zelf te ontwikkelen. We hebben vandaag contacten met verschillende projectontwikkelaars in windenergie, maar bekijken ook zelf de aanleg van grotere zonnepaneelinstallaties op bedrijfsgebouwen en scholen. De juridische structuur die we vandaag aannemen, laat zien dat het ons menens is en dat het niet bij ideeën zal blijven. Samen met onze coöperanten wìllen én zùllen we transparant en democratisch beslissen over onze participaties en projecten".
De coöperatie onderzoekt op dit ogenblik zes concrete projecten verspreid over het arrondissement Turnhout waaraan  ze willen meewerken of die ze zelf zullen opstarten. Drie windmolen projecten,  twee grote installaties met zonnepanelen en  een educatief project i.s.m. Kamp C in Westerlo. Het windmolen project Turnhout Zuid dat Campina Energie samen met Eneco wil realiseren is daarvan het verst gevorderd.
Verder  is cvba Campina Energie reeds in gesprek met heel wat gemeentebesturen en geïnteresseerde partners.
Tergelijkertijd wil Campina Energie volgende maanden een informatiecampagne opzetten om geïnteresseerde coöperanten , gemeentebesturen en verenigingen te informeren over de concrete plannen en de wijze waarop mensen kunnen participeren.

Wie geïnteresseerd is of meer wil weten kan terecht op www.campinaenergie.be, oproepen voor concrete projecten volgen later.
In het volle besef dat er massa’s werk en uitdagingen op hen afkomt roept cvba Campina Energie  alle burgers op die willen meewerken om samen te  ijveren voor een duurzaam energiebeleid voor de toekomst.  De zon en de wind is immers van iedereen.

Namens de raad van bestuur van de cvba CampinaEnergie: Wout Baert, Jos De Groote, Marc Jacobs, Dirk Peeters, Peter Vanommeslaeghe en Jef Van Eyck

Ga terug

© Campina Energie
website|FABRIEK81