zonneregio zonneregio

Windturbinepark Turnhout-Zuid

Omschrijving

Het windturbinepark Pampero Wind (Turnhout-Zuid) bestaat uit twee windturbines op het Turnhoutse industrieterrein. De windturbines staan op de terreinen van Avery Dennison en van de vroegere drukkerij Proost, nu de firma Bolckmans.

De Vestas windturbines hebben een onopvallende grijze kleur, zijn van het traag draaiende type, hebben een maximale tiphoogte (=mast + 50% rotordiameter) van 150 meter en een rotordiameter van 101 meter. Elke windturbine heeft een maximaal vermogen van 2,2 MW. De verwachtte productie voor het windpark is 10.000 MWh per jaar, wat het equivalent is van het elektriciteitsverbruik van een 2.850-tal gezinnen. Ze besparen ongeveer 6.000 ton CO2 uitstoot in de industrie.

De opgewekte energie wordt aangeboden aan de betrokken bedrijven. De rest wordt op het net geinjecteerd en via een trader verkocht. Dit betekent concreet dat Avery Dennison circa 95% van de opgewekte energie van de windturbine zelf verbruikt. De turbine bij Bolckmans injecteert al zijn energie op het net.

2018 was een minder goed windjaar: de geleverde MWh was goed voor het jaarverbruik van 2.416 gezinnen en een besparing van 5.497 ton CO2

 

windmolenpark Turnhout-zuid Campina Energie

Investeer in hernieuwbare energie

Koop aandelen

Interessant om weten!

  • Deze twee molens besparen 6.000 ton CO2 uitstoot in de industrie!
  • De totale capaciteit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van een 2.850-tal gezinnen
  • De hoogte van de windturbine is maximaal 150 meter. De rotordiameter bedraagt 101 meter.

Timing

De oorspronkelijke timing liep wat vertraging op. De windturbines werden geplaatst in september 2017 en na een testfase definitief in werking gesteld eind november 2017.

Financieel

Eneco Wind Belgium (EWB) heeft voor de bouw en de exploitatie van het windpark een speciale firma (SPC) opgericht. Deze SPC zal het project opvolgen en administratief gescheiden houden van de rest van Eneco-activiteiten.

In december 2017 is Campina Energie toegetreden tot de SPC door de aankoop van 20% van de aandelen.

© Campina Energie | Privacy verklaring
website|FABRIEK81